Skip links

Facebook Twitter Insagram
Direct contact Afspraak maken

6. Leef gezond en verban stress!

Wie overdag gezonde keuzes maakt, slaapt beter. Wat u eet en drinkt is van grote invloed op uw nachtrust. Dat geldt ook voor óf en wanneer u sport. Hoe zit dat precies? De slaapspecialisten van Bosma Bedden Assen leggen het graag aan u uit.

Beperk cafeïnegebruik

Bent u ook iemand die veel koffie drinkt en denkt dat dit geen effect heeft op uw gezondheid? Wetenschappers weten wel beter. Cafeïne is zes tot acht uur lang actief in uw lichaam. Bewijs? Stop maar eens van de ene op de andere dag met het drinken van koffie en andere cafeïnehoudende dranken. De kans is groot dat u last krijgt van vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn: uw lichaam moet ontwennen. Cafeïne heeft ook positieve effecten op het lichaam, maar u doet er goed aan als u uw cafeïnegebruik beperkt. Drink na 15:00 uur liefst helemaal geen koffie meer. Dat geldt natuurlijk ook voor thee, cola en energiedrankjes, die ook barsten van de cafeïne. Cafeïnevrije thee en kruidenthee kunt u gewoon de hele dag drinken. Minder cafeïne tot u nemen zal uw gezondheid en uw nachtrust goed doen.

Beperk alcoholgebruik

Een slaapmutsje kan helpen om sneller in slaap te vallen. Dat klopt! Maar tegelijkertijd vermindert alcohol de kwaliteit van uw slaap. Als u een aantal glaasjes nuttigt slaapt u minder diep. We gaven u eerder al informatie over uw slaapcyclus en de verschillende fasen: informatie waarvan u handig gebruik kunt maken als u beter wilt slapen. Na enkele fasen komt u normaliter in de REM-slaap terecht. Het doorlopen van die REM-fase is belangrijk om fit en uitgerust wakker te worden. Met meer dan een glaasje alcohol in uw systeem bereikt u nooit de REM-slaap! Niet alleen holt de kwaliteit van uw nachtrust achteruit; ook zult u sneller gaan snurken en kunt u eerder wakker worden door de invloed van alcohol. Dus: een slaapmutsje kan zelfs helpen om in slaap te vallen, maar houd het bij een enkel glaasje als u lekker wilt slapen. Ook een kopje kamille-, rooibos-, lavendel- of verveinethee kan helpen om in slaap te vallen, net als thee waarin valeriaan verwerkt zit. Weer geldt: drink een enkel kopje. Zo wordt uw nachtrust niet onderbroken door een volle blaas!

sd

Kies voor een lichte avondmaaltijd

Het spreekt voor zich dat gezond eten een positief effect heeft op uw slaap. Een gezond lichaam functioneert beter op élk vlak en zo ook als het gaat om nachtrust. Eet uw avondmaaltijd liefst minstens drie uur voordat u gaat slapen. Vermijd sterk gekruid en vet eten. Kies voor voeding met een hoog proteïnegehalte zoals vlees, vis, zuivel, noten en bonen. Dit is voedzaam én verhoogt de aanmaak van serotonine, wat een gunstig effect heeft op uw stemming en uw slaappatroon. Maar: ga zeker niet naar bed met een lege maag, zodat u niet wakker wordt van de honger. Mijd producten met tabak of nicotine in de avond.

 

Slim sporten

Sporten is een effectieve manier om uw nachtrust en gezondheid flink te verbeteren. Wie elke dag voldoende beweging krijgt, slaapt beter. Onderzoek wijst uit dat u gemiddeld tweemaal zo snel in slaap valt wanneer u die dag sportte, vergeleken met een dag waarop u niet sport. U valt gemakkelijker in slaap wanneer u fysiek moe bent! Wanneer u een- tot tweemaal in de week intensiever sport bent u goed bezig en zult u dieper slapen. Sport liefst niet in de avond, want dan verstoort u het proces waarbij uw lichaam zich steeds verder ontspant en de lichaamstemperatuur daalt voor het slapengaan.

 

Uitgerust wakker worden? Dat kan!

Uw eet-, drink- en sportgewoontes aanpassen kan uw nachtrust op den duur aanzienlijk verbeteren. Volgende week leest u hoe u van uw slaapkamer uw veilige haven kunt maken, waardoor u beter zult slapen. Like onze Facebookpagina en mis niets!

 

Zeker weten dat u een gezonde nachtrust krijgt? Een goed bed is de basis! Kom naar Bosma Bedden Assen voor vakkundig persoonlijk advies. Bij ons vindt u gegarandeerd het beste bed waarin u ooit sliep!

VOORDEEL

ONZE MERKEN

logobar1.1.1psd
logobar2.1.1jpg
logobar5.1
logobar6.1
logobar3.1..1jpg
previous arrow
next arrow